Hero
Kuva: Noora Piispanen
Author
Timo Kämäräinen
19.6.2019
Teknojätit ovat joutuneet viranomaisten silmätikuksi – näin niiden valtaa saatetaan rajoittaa
Timo Kämäräinen ennustaa, mitä voi käydä Googlelle, Amazonille ja muille isoille firmoille.

Kesän alkajaisiksi Yhdysvalloista on kuulunut useita uutisia siitä, miten eri viranomaiset ovat aloittaneet selvitykset suurten teknojättien vallankäytöstä.

Valtapuolueissa on noussut vallalle näkemys, että teknojättien valtaa pitää karsia. Motiivit tosin vaihtelevat, mikä saattaa jarruttaa suitsimista.

Koko homma on varhaisessa vaiheessa. En kuitenkaan malta olla heittämättä muutamaa villiä veikkausta lopputuloksesta, koska olen seurannut teknojättejä parikymmentä vuotta eri rooleissa.

Teknojätit vaikuttavat meidän kaikkien elämään, ja esimerkiksi Yle tekee niiden kanssa tavalla tai toisella yhteistyötä.

Itse asiaan:

Amazon: Valtava jätti. Yhtiöllä on valtaa erityisesti Yhdysvalloissa niin paljon, että sitä on Euroopassa vaikea hahmottaa. Alati paisuvan verkkokaupan ohella Amazon pyörittää suosittuja pilvipalveluita, joissa lukemattomien yritysten verkkopalvelut hyrräävät. Varsin yksinkertainen ratkaisu olisikin pilkkoa Amazon kahtia, yhtiö voisi pitää verkkokaupan tai pilvipalvelut.

Google: Tämä yhtiö on monella tapaa internet. Google on yhtä kuin läntisen maailman internetin hakutoiminto, puhelinten hallitseva käyttöjärjestelmä ja omistaa suosituimman videopalvelun, Youtuben. Kaikkein rajuinta olisi pilkkoa yhtiö kolmeen osaan. On myös mahdollista että yhtiö saa pitää Youtuben, mutta hakutuloksessa yhtiö pakotetaan suosimaan kilpailevia videopalveluita. Tämä voisi nostaa videopalveluiden kärkeen jonkin suurelle yleisölle täysin tuntemattoman mustan hevosen.

Facebook: Somevaltias on nyt niin kovassa murroksessa, että on vaikeinta arvioida, mihin sen osalta päädytään. Kohujen saattelemana Facebook on muuttamassa suuntaa, ja rakentaa vauhdilla yhtenäistä henkilökohtaisen viestinnän alustaa. Koko firman bisnesmalli voi olla parin vuoden päästä hyvin toinen kuin nyt. On mahdollista että viranomaisten silmissä uuteen viestialustaan keskittyy liikaa valtaa ja sille tehdään jotain. Lisäksi yhtiö voi joutua luopumaan jostain palvelustaan, esimerkiksi Instagramista.

Apple: Ikonisella teknojätillä on uskollinen kannattajakuntansa. Applen markkinaosuudet eivät silti ole niin suuria, että sillä olisi mahdollisuuksia samalla tavalla jähmettää yhteiskunnan innovaatiokykyä kuin muilla teknojäteillä saattaa olla. Siksi veikkaan Applelle pienempiä rajoituksia.

Aina on mahdollista että selvitykset eivät johda mihinkään konkreettisiin toimenpiteisiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vain parikymmentä vuotta sitten Yhdysvalloissa rajoitettiin Microsoftin valtaa. Ratkaisu tasoitti tietä uusille palveluille, ja vauhditti erityisesti Googlen nousua kukoistukseen.

Timo Kämäräinen
Kirjoittaja on vastaava verkkotuottaja Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa

Read this blog post in English here.